Ostgratinerad älgfilé på grönsaksbädd – recept

Bättre sent än aldrig lägger jag upp ett recept ostgratinerad älgfilé på grönsaksbädd med rödvinsås som vi åt på nyårsafton. Min mamma hade med sig receptet hit och jag hittade faktiskt bilderna från kvällen. Riktigt gott var det vill jag minnas – speciellt grönsaks- och baconbädden som kompletterade köttet perfekt.

Solen skiner, det är Internationella kvinnodagen, fredag och värt att fira med lite raketer och lyxigare nyårsmiddag. Håll till godo!

Ingredienser kött + täcke (4 port):

  • 4 st skivor älgfilé (funkar säkert även med oxfilé)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm peppar
  • smör till stekning
  • 1 dl grovriven ost
  • 1 dl grovriven gorgonzola
  • 0,75 dl crème fraiche
  • 50 g pinjekärnor

Grönsaksbädd:

  • 1 st purjolök
  • 200 g champinjoner
  • 4 st skivor bacon
  • 75 g sockerärter

Rödvinsås:

  • 1 st scharlottenlök
  • 2,5 dl rödvin
  • 0,75 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 0,5 krm peppar
  • 0,5 msk maizena majsstärkelse
  • 50 g rumsvarmt smör

Gör så här:

  1. Ugn: 225°
  2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt på båda sidorna i en het stekpanna med lite smör. Lägg köttet på ett ugnsfat och låt det kallna.
  3. Riv ostsorterna och rör samman dem med crème fraiche och pinjekärnor. Fördela röran på köttskivorna och täck med folie. Låt fatet stå i kylen tills det ska stekas klart i ugnen.
  4. Ansa och strimla purjolöken. Ansa och skiva svampen. Strimla baconskivorna. Skär sockerärterna i sneda bitar. Fräs grönsakerna och baconet i smör tills vätskan kokat in. Låt det kallna i kylen.
  5. Skala och finhacka löken till såsen. Lägg den i en kastrull tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar. Låt det småkoka 6-8 minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
  6. Låt såsen koka upp på nytt. Rör ut maizena med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt såsen stå kallt. Hit går det bra att förbereda!!
  7. Lägg grönsaksröran i botten på ett smort eldfast fat. Lägg köttet ovanpå grönsaksröran. Stek klart köttet mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen visar 58 grader om du vill ha rosa kött.
  8. Värm såsen och vispa ner smöret i små klickar.

Gott ihop med hasselbackspotatis, klyftpotatis, potatispuré eller bara en god sallad (förslagsvis med fetaost) och kokta grönsaker. Recept från Kokaihop.se

Anna

Trend o träning är en av Sveriges största träningsbloggar med en skön mix av trender, övningstips, mode, kost och test av nyheter. Du får följa Anna Lissjanis liv med 4 barn och en karriär som frilansande personlig tränare, yogainstruktör, layoutare och illustratör. Ett brinnande träningsintresse, massor av inspiration, humor och allvar du bara inte får missa!

3 Comments

  1. Det där både låter och ser sjukt gott ut! Det är inte så ofta jag äter älg numera. Förr blev det mycket vilt, med både en pappa och en bror som jagade. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *